Hemfärd 14/7

Det är mycket olika klockspel på kyrkklockorna i Lübeck, inte nog med att de slår varje kvart, det spela melodier också. Det var detta vi vaknade till idag.

cof

Vädret idag var mulet och inte så varmt, skönt att åka bil när inte solen ligger och gassar på. Vi kom iväg tidigare än beräknat, vilket var skönt, då kan vi ta det lugnt och slippa känna stressen. Men nu längtar vi hem allihop. Men vi är så nöjda med resan och allt vi fått uppleva.

Hemresan går via Puttgarden med färja till Rødby och vidare mot Köpenhamn och upp till Helsingør.

cof

Vi lämnar ett mulet och grått Tyskland, men möts av sol när vi kommer till Sverige!

cof

Share on FacebookPrint this pageEmail this to someone

Sista stoppet, Lubeck 13/7

Lübeck  älskar denna lilla stad! Startade med kaffe på vårt favoritkonditori ”Niederegger”. Det är så mysigt att fika där.

cof

IMG_20180713_131106

sdr

Sen kollade vi in all marsipan som såldes där. En av Lübecks mer ätbara stoltheter är marsipantillverkningen. Den kom genom Hansan till Lübeck från Orienten via Venedig, en sötsak som ursprungligen var gjord av mandel och rosenolja. Namnet marsipan kommer av Venedigs namn på detta söta – ”panis Marci”, den helige Markus bröd. Snart tog dock Lübeck hand om tillverkningen och, på den tiden, ensamrätten.

Jag hade som önskan att få se Lübeck ovanifrån i solljus, och visst fick jag det! Sist vi var där så blåste och regnade det något otroligt. Vi  tog hissen upp i tornet på S. Peter’s church, vilken utsikt som bredde ut sig, helt fantastiskt!

IMG_20180713_135740

oznor

IMG_20180713_135559

Vi promenerade längs med floden Trave, solen strålade och vi njöt av det härliga sommarvädret samtidigt som vi tittade och beundrade de gamla byggnaderna i stan. Lübecks gamla stadsdelar (Gamla staden) omges av vattengravar och ger i delar fortfarande en fin bild av en medeltida tysk Hansastad. Många av stadens byggnader raserades av flygbomber 1942, men efter andra världskriget återuppbyggdes dessa i rask takt och idag finns Lübecks historiska delar med på UNESCOs världsarvslista. Det är en otroligt vacker stad!

IMG_20180713_172508

cof

Sista kvällens middag avnjöt på ”Kartoffelkeller”. Restaurangen ligger i källarvalven under den nästan 800 år gamla Helige andes sjukhus. Men den här gången satt vi ute i det härliga sommarvädret. En fin avslutning på vår resa!

DSC_0684

oznor

sdr

Share on FacebookPrint this pageEmail this to someone

En dag i Celle 12/7

Vår resa börjar gå mot sitt slut. Nu suger vi på det sista. Idag har vi varit i Celle, vilken vacker stad! Jag har svårt att se mig mätt på alla vackra hus, korsvirkeshus, de är så vackra. DSC_0647DSC_0654 DSC_0596

Vi letade reda på synagogan  och var inne och tittade i den. Just denna synagoga var en av få som överlevde kristallnatten 9-10 november1938. Det är en mäktig känsla att gå in i just en synagoga. DSC_0633 DSC_0624 DSC_0617 DSC_0618 Genom ömsesidiga överenskommelser blev Celle aldrig utsatt för bombningar under andra världskriget varför stora delar av den historiska bebyggelsen finns kvar. Det är dessa fantastiska hus vi har tittat på. Så stan har kvar sina gamla hus, många hus som vi tittat på är från 1500-talet.

Har hittat många olika dörrar också, det finns så mycket att njuta av.

cof

cof

DSC_0655

Vi har haft en fantastisk dag i Celle, sett så mycket fint. Solen har strålat och vi har njutit. Imorgon ser vi fram emot att få se Lubeck igen!

 

Share on FacebookPrint this pageEmail this to someone

Norr ut mot Celle 11/7

Sista frukosten i Bernkastel-Kues, kaffet drack vi på hotellets terrass för att riktigt njuta av utsikten.

cof

oznor

Sen checkade vi ut och packade in allt i bilen, den börjar bli riktigt fulltpackad nu. Sen har vi stort sett bara åkt bil. Vi stannade i Wetter för att äta lite lunch. Det var ung vid halva sträckan. Sen har vi bara åkt. Efter att vi ätit lunch så kom regnet, mycket regn på vissa platser. Har försökt undvika motorvägarna där det är köer men det har ju också blivit längre väg. Det tog 2,5 timma längre tid än vi först räknat med.

Men kom fram till Celle vid 18.30-tiden. Åkte och handlade lite mat så vi kunde äta på hotellet under tiden som det var fotboll. Imorgon ska vi göra stan.

 

 

Share on FacebookPrint this pageEmail this to someone

En dag i Bernkastel-Kues 10/7

Sonen sjuk idag, har spytt hela natten stackarn. Som tur är har vi skilda sovrum på detta hotellet så vi hoppas att vi klarar oss från att bli sjuka.

Förmiddagsturen för mig och maken gick upp till fästningen som ligger ovanför vårt hotell.

oznor

Så mycket vackert på vägen upp till borgen. Så fint där uppe. Så fint på vägen ner. Turen tog lägre tid än vi tänkt oss.

cof

cof

cof

cof

DSC_0519

Det blev en riktigt slapp dag. Vi tog en tur genom centrum och tittade på de fina husen och även en tur till andra sidan bron och besökte Vinotheket och museet. Det är ett gammalt sjukhus som är nedlagt och har nu försäljning av massor av vin. En upplevelse att gå in där då lokalerna är så maffiga.

cof

oznor

Vi hade tänkt gå upp till borgen igen på kvällen för att se solnedgången, men det mulna de på så vi tittade bara genom fönstret.

oznor

 

 

Share on FacebookPrint this pageEmail this to someone

Mot Koblenz och Bernkastel-Kues 9/7

Kom iväg hyfsat tidigt tycker jag. Första stoppet är Koblenz. Vi åker utmed floden Rhein och utsikten är bedövande vacker! Man hinner liksom inte med att ta in allt det vackra.

I Koblenz blir det en promenad till Deutsches Eck som är en udde i Koblenz där floden Mosel rinner ut i floden Rhein.

DSC_0443

DSC_0442

Efter att ha intagit lunch i Koblenz går färden vidare mot Bernkastel-Kues där vi ska bo.             Samma hotell som förra våren, hotell Weiskopf.

oznor

Sjönk ner på deras terrass när vi checkat in och bara tog in den vackra utsikten.

cof

Sonen letade reda på en restaurang till middagen med hjälp av TripAdvisor. Det blev ”Graacher Tor”. God mat, gott vin, trevlig personal och nära hotellet!

oznor

 

Share on FacebookPrint this pageEmail this to someone

En lugn dag i Bacharach 8/7

Frukosten denna dag var beställd till kl nio. Den åts i familjens allrum och serverades av frun i familjen. Ville vi ha ”spegelägg ”? den frågan fick vi även på detta ställe. Massor med mat var framdukat. Fick sen höra att vi ätit så lite med bröd och inga flingor. IMG_20180708_090719-1   Kaffet tog vi sen med oss ut i trädgården och njöt av i solen. Vad skulle vi göra idag? Vi bestämde oss för en lugn dag, promenera i närområdet.  Vi startade med att gå upp till Burg Stahleck som låg mitt i byn. Vilken utsikt som mötte oss när vi kom upp! Fantastiskt! IMG_20180708_111142     Där uppe på terrassen blev det så klart förmiddagskaffe samtidigt som vi njöt av utsikten över Rhein.    cof   cof

Precis nedanför borgen ligger Wernerkappelle, det var inte öppet men gick att se bra ändå. Dock har den en tragisk historia, den byggdes till minne av en pojke som hette Werner och blev mördad år 1287. Skulden till mordet lades på judarna. Som straff mördades judar inte bara från Bacharach utan från närliggande platser också. oznor Det blir mycket vandrande en sån här dag, vi ville ju se så mycket som möjligt av den lilla byn. Den centrala delen av stan är som alla andra städer i Tyskland, rådhus och flera små torg. Husen ligger även här mycket tätt. cof

Då hela byggden är så fantastisk ville vi se mer av omgivningen. Vi klättrade upp i posttornet, en gång en del av stadens befästning, men är nu ett populärt utkikstorn. Omgivet av vingårdar, erbjuder det en fantastisk utsikt över staden.   Nu vandrade vi tillbaka till vårt boende för lite välbehövlig vila. Det blev en stund i trädgården där vi kunde lägga upp benen och koppla av.  Middagen intogs på en krog dit byborna gick, maten var sådär men personalen var jättetrevlig och snabb. På kvällen var vi på en vinprovning hos värdparet goda vänner Reinhard och Birgitta Brucks vingård. Många goda viner bjöds det på och stämningen var på topp. En helt klar annorlunda provning mot de jag varit på förut. oznor

Share on FacebookPrint this pageEmail this to someone

Roadtripen fortsätter 7/7

Efter återigen en makalöst varm natt längtar vi lite efter frukosten. Idag var det nya dukar och hon som serverade oss matchade så fint i cerise blus och hatt. En sån härlig känsla att bli serverad, vi behövde bara njuta av allt. IMG_20180707_084016 IMG_20180707_084023 IMG_20180707_084224 IMG_20180707_084108 IMG_20180707_084218

Nu går färden mot Bacharach. Idag ska vi inte åka så långt, ca 20 mil.  Första stoppet är i Mainz, där passar vi på att få i oss lite lunch. Kommer så till den lilla staden Bacharach och det visar sig att vi ska bo på ett B&B, hemma hos någon. En ny upplevelse för mig som till att börja med känns väldigt obekvämt. Vi fick ett rum högst upp och tillgång till trädgård.

sdr Fotbollen får inte heller idag missas, så karlarna bänkar sig framför tv:n och lider sig igenom matchen (Sverige-England 0-2). Jag bestämmer mig för att ta en promenad genom byn. En vacker liten by, där husen ligger tätt tätt. Längst berget klättrar vinrankorna högt upp. Många hus har så vackra målningar. Det är så vackert allting!

oznor

oznor

På kvällen hade värdfamiljen bjudit med oss till Bingen. Där var det en kulturfestival ”Rhein in flammes”, storbildsTV för att kunna se fotbollen, mat och dryck som serverades. Bord var bokat längs fram, så vi satt alltså på första parkett. Som avslutning på kvällen var det upplysta båtar som åkte i karavan längs med floden Rein och ett makalöst fyrverkeri på olika  platser allt eftersom båtarna åkte. En upplevelse utöver det vanliga helt klart! 

Share on FacebookPrint this pageEmail this to someone

Sommerhausen 6/7

Vi fick alltså sviten på det lilla hotellet i Sommerhausen, ett så läckert ”rum”! Det regnade ju när vi kom igår, höll som tur var upp på kvällen så att vi kunde vara ute och gå men har regnat inatt, välbehövligt. Frukosten idag var var så speciell, det var bara vi i den lilla matsalen. Värdinnan på hotellet hade fullt fokus på oss, servade hela tiden.

IMG_20180706_083612

IMG_20180706_083957

IMG_20180706_085548

Efter frukosten skulle jag promenera genom byn med min kamera. Massor med pyttesmå gränder, ena huset vackrare än det andra, så mysigt. Jag gick själv och bara njöt.

DSC_0175

DSC_0194

DSC_0182

oznor

Hamnade till slut vid floden där Jag mötte de andra. Vi bestämde oss för att åka till Wursburg, en lite större stad ca 1,5 mil ifrån där vi bodde.

Wursburg visade sig vara en riktigt stor stad, inte alls så mysig som den vi kom ifrån. Men det fanns ett vackert slott på andra sidan floden och en vacker kyrka som låg inbäddad i grönskan. Vid den centrala delen av stan vid rådhuset fanns en mycket vacker gångbro över till slottet. Där fanns massor av folk som stod och beundrade utsikten samtidigt som det sippades på bl a inhemska Frankenviner. Det var tydligen en grej där Wursburg, vinet såldes i början av bron och sen skulle man hänga där och titta på det vackra slottet och prata. Just detta att det säljs vin på detta sättet är ju så osvenskt men så mysigt.

DSC_0218IMG_20180706_121826_01

IMG_20180706_122047

Efter detta blev det lunch i skuggan. Lång väntan att få maten, men varför stressa. Vi hade ju i alla fall nätverk så att vi kunde surfa på våra mobiler, vilket vi inte var bortskämda med just nu i Franken. Men vi fick vår dryck och mat och mådde alldeles förträffligt.

DSC_0227

Väl tillbaka i lilla Sommerhausen gick maken och jag upp till den grekiska restaurangen för att betala gårdagens mat. På vägen upp passade vi på att beundra utsikten över staden och även stanna till hos några av vinbönder som fanns längs sluttningen.

DSC_0273

DSC_0245

DSC_0252

Sonen hade hittat en restaurang för kvällen som låg bara några meter från vårt hotell. Vi fick sitta ute och njuta av deras goda mat, det är så härligt med dessa varma kvällar.

Share on FacebookPrint this pageEmail this to someone

Vidare mot Sommerhausen 5/7

Efter otroligt varm natt, vi fick rummet strax under takåsen utan AC. De små fönstren stod på vid gavel men eftersom det var över 20 grader ute och ingen vind så vad hjälpte öppna fönster.                                                                         Hotellet serverade en jättehärlig frukost som vi njöt länge av. Sen packade vi ihop och checkade ut och for vidare. Det skulle bli många mil idag, drygt 50. Mitt emellan hade vi hittat Selb med sitt outlet av Rosenthal. Ditt måste vi ju bara. Skulle kunna gått runt där hur länge som helst, fanns så mycket fint, ville ha massor. Men förnuftig som jag är bestämde jag mig för en kopp med ett mycket annorlunda fat. Det fick räcka. Så drack vi kaffe och vissa av oss fikade.cof sdr

Färden fortsatte, drygt 25 mil kvar att åka. Så åkte vi fel och det blev lite längre. Vilken fantastisk liten stad som mötte oss, invånarantalet är väl ca 2000 st. DSC_0163 DSC_0166

Vilket hotell!  Även här fick vi bo under takåsarna med synliga takbjälkar. Precis när vi kommer fram så öppnar sig himlen och regnet öser ner över oss. sdr Det visade sig att flera restauranger var stängda när vi skulle äta. Men hittade en grekisk en dryg km bort. Problem med att gå har vi aldrig haft, och denna turen tog oss uppför och genom flera  vingårdar  vilket var jättevackert.

IMG_20180705_192404

IMG_20180705_192332

 

Vi avnjöt god grekisk mat och som alltid mycket. Massa god tzatiki, grönsallad och kyckling. När vi sen skulle betala så tog de bara pengar vilket vi inte hade. Så det blir att vandra dit upp imorgon igen och betala. Men vi hade ändå tänkt att gå uppåt igen och kolla vingårdarna med Frankenvin. 

Share on FacebookPrint this pageEmail this to someone