Midsommar 2015

Midsommar, en svensk högtid, årets längsta dag. På vissa ställen i Sverige är det ingen natt alls. Denna helgen slappnar jag av och laddar inför semestern, min semester börjar nu. Skönt att varva ner, inga måsten, inga barnbarn, läsa, äta gott m m. Men så klart, en tårta bör vi väl ha till midsommar. Slängde ihop en tårtbotten, skulle aldrig köpa en, det är ju så enkelt att baka och det blir mycket godare.

Tårtbotten

  • 4 ägg, hälls i ett glas
  • strösocker, lika mycket i ett glas som äggen rymmer
  • vetemjöl, lika mycket i ett glas som äggen rymmer
  • 2 tsk bakpulver

Vispa äggen och socker vitt och poröst. rör ner vetemjöl och bakpulver. Smörj och bröa en form med löstagbara sidor. Ugn 175 grader ca 35 min. Så enkelt.

IMG_2680  IMG_2682

IMG_2683  IMG_2684

När tårtbotten svalnat delades den i tre delar. Vispade grädde och bredde på bottnarna och därefter skivade jordgubbar. Grädde bredes runt hela tårtan och sen är det garneringens tur, det roligaste. Hade kommit på att jag ville ha ”marsipankörsbär” på tårtan.

Tårtmarsipan

  • 1 dl grädde
  • 1 dl vetemjöl
  • ca 7 droppar bittermandelolja
  • 250-300 gr florsocker
  • färg

Koka ihop grädde och vetemjöl till en klump, mot slutet droppas bittermandelolja i. Rör hela tiden så det inte fastnar i kastrullbotten. Ta upp på bordet och blanda ihop klumpen med florsockret. Droppa i den färg du vill ha. Vill man ha det som täcke över tårtan kavlas marsipanen ut och läggs ovanpå grädden. Annars är det lätt att forma figurer. Jag gjorde det lätt för mig och rullade bara små röda bollar. Tallbarr sitter två och två på tallen. tog loss ett par barr och satte ner i två ”körsbär”. Hyfsat verklighetstroget.

IMG_2695

Tårtan smakade ljuvligt, svensk sommar!

Share on FacebookPrint this page

Kommentera