Till Wittenberg 4/7

Dags att säga ”hej då” till Rostock, vi har bara nosat på staden, så där finns mycket mer att upptäcka. Det tar jag gärna en annan gång.

Vi styr nu bilen mot Lutherstadt Wittenberg det är en stad i östra Tyskland och ligger vid floden Elbe i delstaten Sachsen-Anhalt. Staden har ca 50 000 invänare och är alltså betydligt mindre än Rostock. 

Det är oerhört varmt när vi kommer fram, gissar på ca 30 grader. Värmemässigt känns nästan som när vi var i Toscana förra sommaren. Men det hindrar inte oss från att se oss omkring. En promenad runt i den gamla delen av stan som präglas av Martin Luther. Slottskyrkan, rådhuset, Lutherhause, vackert målade väggar.

IMG_20180704_154051

DSC_0128

DSC_0092

DSC_0093

Men det jag fastnade för var konstnären Lucas Cranachs gård. Vilket ställe, alltså så mysigt! Lucas Cranachs bostad och arbetsplats var renässansgårdar i centrum av Wittenbergs gamla stadsdel. Lucas Cranach, den äldre var en berömd målare och nästan ett halvt sekel han bodde här och skapade de målningar som vi nu ser i de stora museerna i världen. 

IMG_20180704_160935

DSC_0116

DSC_0112

På denna gård blev vi kvar länge, njöt av att bara gå runt och bara vara där. Det blev en kall öl i skuggan av ett Kastanjeträd.

IMG_20180704_163626

Kvällen blev så där ljummen och härlig. Middagen åt vi på en härlig liten innergård. Avslutade dagen med att sakta gå genom stan.

oznor

Hotellet vi bor på heter Luther hotell och ligger mitt i stan, det är så bekvämt, nära till allt.

 

 

 

Share on FacebookPrint this page

Kommentera